Hong Kong csodái – röviden

A modern és tradicionális HONG KONG

 … Hong Kong a tízmillió lakosú nyüzsgő világváros, Kína kapuja. Lakóinak kb. 12%-a hongkongidollár-milliomos (HK$, 2015). Fantasztikus „jövőszázadi” építészete, bevásárló utcái és vásárközpontjai, kikötője mindig forgalmas, soha sem áll le. Igazi turista látványosság. Hong Kong egy 1841-ben alapított angol gyarmat és az évezredes kínai kultúra találkozásából született világváros …

Körülbelül ezek azok a sztereotípiák, amikkel minden útikönyvben találkozhatunk, amiket az utazási irodák csomagos kínálatukban hirdetnek. Az igazi Hong Kong azonban más. Sokkal több, szebb és izgalmasabb. Ráadásul Hong Kong több mint Hong Kong. Szerves része és központja Dél-Kína, a Gyöngy-folyó torkolatvidéke nagy négyesének. Hong Kong ma már Hong kong, Makaó, Guangzhou (Kanton) és Shenzhen együtt.

Hogyan is lehetni megismerni néhány nap alatt egy több mint 3.000 éves történelemmel, tőlünk olyan idegen kultúrával rendelkező, ma már a szárazföldi Kína részeként élő, de attól minden részletében különböző, önálló várost?  Nekünk viszont csak pár napunk van itt. Ez nagyon kevés. Ezért úgy raktuk össze a programot, hogy benne legyen sok fontosabb látnivaló. pár szervezett program, amit így érdemes megcsinálni, mert "gyalog" nem is lehetne összeszervezni ennyi idő alatt.

Viszont az igazi ínyenc rész a az első napi szabad este és az utolsó napi barangolás. Ide tudjuk bepakolni mindazt, ami személyesen is érdekes. Ezt nagyrészt itthon is össze tudjuk rakni, de a helyszínen is könnyen variálható.

Mit is tudunk javasolni erre a pár napra?

 hongkong02Hong Kong-ban négy fő területi (és kulturálisan gyökeresen eltérő…) blokkot lehet megkülönböztetni (a további több mint 200 további kis szigetről nem is beszélve, de azokra amúgy sem lesz időnk.) Ezek a részek mindenben különböznek egymástól. Hatalmasak a kontrasztok, sok a titkos, turisták által általában sohasem látott rész (és ezek az igazi, izgalmas helyek…), érdemes mindegyikre vetni egy-egy hosszabb-rövidebb pillantást.

Az első a szárazföldi rész, a legősibb lakott tartomány. Kb. Árpád apánk ideje óta lakott. Nagy része hegyes völgyes nemzeti park, kis településekkel, halászfalvakkal. Ehhez a nyugodt részhez csatlakozik a Tsim Sha Tsui félsziget, ami Hong Kong legmodernebb, legnyüzsgőbb kereskedelmi és turisztikai központja. Itt fogunk lakni, ezért miden további nélkül be tudjuk barangolni.  Van mit látni bőven…

A második: Hong Kong szigete. Ez önmagában is több hetes program lenne. Ide ezért egy egész napos szervezett programot teszünk, ami reggel indul a szállodától, végig megy Hong Kong sziget főbb látványosságain és késő délután ér vissza a szállodához.

A harmadik Hong Kong szigetvilága. Ez nekünk és most csak Lantau szigete. (A másik fő „üdülő sziget” Lamma, de erre pár nap alatt már igazán nem lehet sort keríteni… A további 240 szigetre sem… ) Ma már ezt úgy kell elképzelni Lantaut, mint Hongkong pihenő szigetét. Ezt nem fejlesztették túl és ide pakolták az új pihenő - szórakoztató létesítményeket. DE! Megtartották a természetet, a régi élet kis halászfalvait, tengerpartjait, strandjait. Ide egy napos szervezett programot tettem.

A negyedik, maga a hongkongi éjszaka, fantasztikus fényeivel, nyüzsgésével, esti-ékszakai piacaival, változatos szórakozási lehetőségeivel, koncertjeivel, színházi előadásaival, az öblök, kikötők látványával.

Ebből a fantasztikus világból mutat be néhány fontosabb helyet utunk.

1. nap – Hong Kong sziget híres látnivalói

Reggel 8.00-kor elindulunk egész napos Hong Kong-i városnéző túránkra, amely során megtekintjük Hong Kong főszigetének leghíresebb látnivalóit.  Bauhina Paza – Peak Tram – Victoriy Peak – Sky Terrece – Aberdeen halászfalu – Jumbo Kingdom restaurant (dim sum ebéd) – a sziget déli része - Stanley Village – Stanley Market. Este fakultatív  programjaink közül választhat.

hongkong03Golden Bauhina Plaza. A modern Hong Kong jelképe és zászlajának virága az egész évben virágzó bauhinia (hongkongi orchidea fa), az állandó harmonikus fejlődés, a prosperitás és a jólét szimbóluma.  A Kínához történt 1997-es visszacsatolás tiszteletére kialakított tér központi eleme az arany bauhínia virágot ábrázoló szobor. Mára már a tér Hong Kong egyik leghíresebb látnivalójává vált, ami a mindennapi zászlófelvonás érdekes ceremóniájának is helyet ad, hátterében a Viktória kikötő panorámájával.

hongkong04Peak Tram. A több mint 120 évvel ezelőtt üzembehelyezett és megállás nélkül üzemelő Peak Tram Hongkong egyik érdekessége. A sziget felhőkarcoló dzsungeléből induló kábelvasút panorámás ablakaiból remek kilátás nyílik Hong Kong-ra. Több közbenső állomáson is megáll, egészen felső végállomásáig, a Viktória csúcsig. Útja során először a felhőkarcoló negyed látványát, majd a Mid-Levels villanegyedeit és kis utcáit, végül Hong Kong „felső tízezrének lakhelye a csúcs részleteit láthatjuk, háttérben a Viktória kikötő látványával és a tengerszorosban nyüzsgő hajók hátterével.

hongkong05Viktória-csúcs. A Csúcs, Hongkong legnépszerűbb látványossága, a lenyűgöző kilátás, illetve a fantasztikus vásárlási és étkezési lehetőségek mellett sokkal többet is kínál. Az egyedülálló, kihagyhatatlan nevezetességek elképesztő kavalkádja révén, rendkívül változatos és szórakoztató módon tapasztalhatjuk meg Hongkong élő kultúráját. Gyönyörű 360 fokos panoráma tárul elénk innen egész Hongkongra. Itt található a Sky Terrace és a Sky Gallery is, amelyben a város legtehetségesebb művészeinek munkáit tekinthetjük meg.

hongkong06Sky Terrace. a Sky Terrace 428 tengerszint feletti magasságával az egyik legkedveltebb kilátóhely Hongkong-ban. A teraszról elénk táruló panoráma felejthetetlen.

hongkong07Aberdeen halászfalu – sampan hajókázás. A Hongkong-szigeten déli partján található Aberdeen azon első helyek egyike volt, ahol a brit gyarmatosítók először szálltak partra 1841-ben. Jelenlegi kb. 60 000 fős lakosságával a legnépesebb városa a szigetnek. Aberdeen generációk óta halászati kikötő volt, és otthona a Tanka és Hoklo klánoknak, akik a szárazföld part menti vidékeiről, Guangdongról és Fudzsianról származnak. Nagyjából 5000 ember azóta is a kikötőben lehorgonyzott bárkákon él, melyek fedélzetét általában ruhaszárító kötelek, cserepes virágok és halászhálók díszítik. Manapság az ilyen bárkák már modern, komfortos eszközökkel is fel vannak szerelve, úgymint műholdas tévé, mosó- és hűtőgépek. Egy ilyen bárkaút során eljuthatunk a különböző hajók, bárkák, szampanok, csónakházak mellett, a Ap Lei Chau-híd alatt áthaladva az úszó éttermekig és luxus jactokig, az Aberdeen Marináig, a Sham Wan mentén, melyet az öbölben két oldalról hajógyárak öveznek.

hongkong08Jumbo Kingdom úszó étterem. Az Aberdeen-kikötőben úszó Jumbo Kingdom 1976 októbere óta üzemel. Díszítését tekintve, egy rendkívül gyönyörű ókínai császári palota jegyei jellemzik. Az utóbbi évtizedekben, Hongkong egyik meghatározó látképévé és egy nemzetközileg is közkedvelt turista-látványossággá vált. Mint Hongkong egyik ikonja és prémium kategóriás turisztikai és gasztroművészeti helye, a Jumbo az elmúlt 30 és során többször is fejlesztésre került, amely nemcsak új kinézetet adott neki, hanem egyfajta tengeri szórakoztató parkká változtatta. A Jumbo Kingdom napjainkban egy modern étterem komplexum, és a városnézők körében az egyik legfőbb kulturális nevezetesség.

hongkong09Stanely village – Stanley Market. Délutáni programunk végállomása  Stanley Village, a sziget déli oldalán. Talán ez a kinyúló félsziget Hong Kong legnyugodtabb helye. Az út végig tengerparti szerpentineken, kis öblök mentén vezet utunk végállomásáig, a Stanley öbölig, amelyet magas sziklpartok, hegyek határolnak. A kis öbölben fekszik Stanley Village. Ami ma már az egyik leghíresebb utcai piacnak, a Stanley marketnek ad helyet. Itt kedvünkre böngészhetünk a több száz árus választékából. A másik „must see” látványosság maga a beach, a több száz méter hosszú homokos strand és a parti sétány számtalan kávéházzal, bárral és kis szállodával, vendégházzal.

2.nap – A tradicionális Hong Kong – Éjszakai hajótúra


Reggel 8.00-kor elindulunk egész napos Hong Kong-i városnéző túránkra Lantau szigetére, amely során megtekintjük Hong Kong „üdülőszigetének” leghíresebb látnivalóit.  Ngong Ping Casle Car – Ngong Ping Village – Po Lin monastry – Big Buddha – Buddha Museum - vegetáriánus ebéd a kolostorban – Tai O halászfalu – tengeri hajókázás delfin lessel – Tsing Ma Bridge kilátó Clock Tower. Sétahajózás és műsoros vacsorával a Viktória kikötőben és a fényszimfónia megtekintése.

hongkong11Lantau Hongkong legnagyobb szigete. Méretét tekintve majdnem kétszer akkora mint a Hong Kong-sziget, de lakosainak száma mindössze 16 000 fő. Szó szerinti fordításban a Lantau név jelentése “törött fej”, de legtöbben csak úgy hívják, hogy Tai Yue Shan – a nagy hegy szigete. Lantau még ma is egy békés, vidéki sziget, számos kolostorral és halászfaluval. Hong Kong lakóinak kedvelt kiránduló és nyaralóhelye. Soha sem hajtották itt túl a befektetéseket, az építkezéseket. A brit kezdetektől fogva ez volt a gyarmatosítók egyik legfőbb menedéke a nyári hőség elől. De már ő előttük is a nyugalom szigete volt, kevés, főleg a kolostorok kiszolgálására épült hegyi településsel és halászfaluval. Ezét igen alkalmas arra, hogy belepillantsunk egy kicsit a „régi” Kína megmaradt emlékeibe.

hongkong12“Ngong Ping 360” kábelvasút. A Ngong Ping kábelvasút egy lenyűgöző látványt nyújtó, 5,7 km hosszúságú utazást kinál, Tung Chung város központja és a Lantau-szigeten lévő Nong Ping között. A látogatók igazán kivételes panorámában gyönyörködhetnek Hong Kong nemzetközi repülőterére, a Dél-kínai-tengerre, a Tian Tan Buddha szoborra, valamint a North Lantau Country Park állat- és növényvilágára.

hongkong13Ngong Ping falu. A Ngong Ping kábelvasút felső végállomása a Po Lin kolostor kiszolgáló létesítményeként épült falu főtere, közvetlenül a kolostor bejárata előtt. Az egykor csendes falu a kábelvasút megnyitása óta megváltozott, a túristák igényeit kiszolgáló, forgalmas, de nagyon érdekes látnivalókkal teli központtá vált. Érdemes itt megállni és végigböngészni a régiségkereskedők, teaárusok, galériák kínálatát. A falu főutcáján végigsétálva a kolostor főkapujához jutunk.

hongkong14Po Lin kolostor (a nagy Buddha szobor). A magasztos Ngong Ping-fennsíkon található Po Lin kolostor, a lantaui turista célpontok központja. A kolostor nemcsak rendkívül békés vallási zarándokhely, hanem igazán valósághűen és lenyűgözően megtestesíti a buddhista kultúra, építészet, kertészeti és szobrászművészeti világát. Az 1906-ban alapított Po Lin kolostort egykoron egyszerűen csak “a nagy nádfeles kunyhó” névvel illették. Fejlődése során viszont a kolostorból a világ egyik legnevezetesebb buddhista létesítményévé vált, számos építészeti különlegességgel büszkélkedve, úgymint a fő Buddha szentélye, a Bódhiszattva terem, és természetesen, a Tian Tan Buddha, amely a kolostorral szemben ül. Ezen kivételes buddhista komplexumohoz adódik még hozzá a tízezer Buddha nagyszentélye, amelyben tízezer szobor található, valamint a szentírások könyvtára és a Dharma terem.

hongkong15Ebéd a Po Lin kolostorban. A buddhista kolostorok lakói számára a húsevés tilos, de nem azt jelenti, hogy egy marék rizsen, íztelenre főtt zöldségeken kell tengődniük. A keleti konyha gazdag alapanyag és fűszer választéka, egy különösen ízletes konyhát hozott létre a kolostorok fennállásának több mint 2000 éve során.

hongkong16Tai O halászfalu. Tai O a Tanka nevű népcsoport otthona, melynek halászközösségei házaikat cölöpökre építették közvetlenül a hullámtér felett, nemzedékek óta. Ezek a szokatlan épületek egymással összeköttetésben vannak, ezáltal egy egymással szorosan összefonódó közösséget alkotva, amely gyakorlatilag a tenger vizén él. Varázslatos világuk a fotógráfusok számára maga a paradicsom.

hongkong17Tsing Ma Bridge kilátó terasz.  Az 1977-ben megnyitott híd a szárazföldet és Lantau szigetét köti össze. Ma ez a világ legkosszabb függőhídja. A látogató központból és a kilátó teraszról fentasztikus látványt níújatnak a hidak (a másik ét innen látható híd a Ting Kau és a Kap Shui Mun), az alattuk zajó hajóforgalom és háttérben Kong Kong gyönyörú panorámája.

hongkong18Clock Tower: A 44 m magas öreg óratorony 1915 óta áll Kowloon legszebb déli, tengerparti sétányán. Eredetileg a vasútállomás tornyaként épült, ami később kiköltözött a városközpontból. Körülötte éterülő kilátótér, a vízparti sétányok késő délután mutatják a legszebb arcukat. A Central és az Admiralty - a lemenő nap fényével hátulról megvilágított - felhőkarcolói, a Viktória kikötő vizére festett aranyhíd, majd a Hong Kong sziget kigyúló fényei igazán méltó befejezést adnak a délutáni programnak. Innen indulunk tovább esti programunkra.

hongkong19Esti sétahajózás és vacsora a Viktória öbölben. Hajónk pár perccel este nyolc előtt indul a kikötőből, két órás útja során többször is végighajózik a Viktória öböl két vége közt. Közben kedvünkre válogathatunk a büfé vacsora fogásai közt. Vacsora és nézelődés közben a hajó zenekara játszik és akár táncolhatunk.

De, ne kapkodjuk el a gazdagon terített asztal lerohanását! Inkább azonnal menjük fel a hajó kilátófedélzetére, mert a hajó már meg is áll az öböl közepén, szemben a Central felhőkarcoló rengetegével! Kezdődik a:

hongkong20Symphony of Lights  Az öböl két oldalán sorakozó felhőkarcolók világításából, a tetejükön elhelyezett lézervetítők összefonódó fénysugaraiból remekül megkomponált fényjáték, Hong Kong egyik legszebb esti „must see” látványossága. Két órás vízi barangolásunk és a bőséges vacsora után hazatérünk a szállodába. Ez az utolsó esténk, ezért még nyugodtan belevethetjük magunkat a Nathan Road és környékének esti forgatagába.

 

április 12. 11. nap – Hong Kong „sűrűje” - Elutazás

Ez egy „trükkös” barangolós nap. Ha az első napi programot jól csináltuk (márpedig igyekszünk…), akkor csak az étvágyat keltettük fel a fősziget látnivalói iránt.  Ezért ma visszatérünk a szigetre egész napos barangolásra, majd késő délután innen indulunk a reptérre.

hongkong21A Central MRT megállójában bukkanunk a felszínre és elindulunk a Central felhőkarcoló dzsungele felé. Végig barangolunk Hong kong sziget legmodernebb és legrégibb épületei közt, egészen a Central Market épületéig. Érintjük az igazán izgalmas helyeket. (Hollywood Road,  Man Mo Temple, Cat Street, Garham Market). A kerület rengeteg boltjával, bevásárló központjával, régi gyarmati épületével, parkjával, színes forgatagával és a felettünk tornyosuló felhőkarcolókkal igazán izgalmas látvány.  Az igazi érdekesség azonban a főbb utak között húzódó kis bevásárló utcák dzsungele. Itt minden kapható, amit csak kitaláltak az idők során (Rossz nyelvek szerint, amit még nem, az is kapható itt. Előjegyzésre…) végigsétálunk ezen az izgalmas kavalkádon, ott állunk meg ahol akarunk, oda megyünk be, ahol valami érdekeset találunk. Közben persze az érdekesebb helyek, híres épületek történetét is megismerjük, sok egyéb érdekesség mellett. Végül eljutunk a nap legizgalmasabb részének kezdetéhez, a Central Escalator-hoz.

hongkong22Általában idáig szokott tartani egy „normál” vezetett program. Mi azonban ezzel éppen csak bemelegítettünk. Itt kezdődik az „igazi”  kirándulás…

Mászkálós programunk főbb állomásai:

hongkong23MAN MO templom. Az Irodalom Istenének és a Háború Istenének szentelt legnagyobb hongkongi templom 1847 óta áll mai helyén. Izgalmas hely, jóval több, mint egy hagyományos templom. A császári időkben itt imádkoztak sikerért a császári vizsgára induló tanulók. Ez a vizsgarendszer adta a régi Kína adminisztrációjának tagjait, ezért a biztos karrier kezdő állomása volt.

hongkong24Az utcák a Queens’ Road-nál meredeken emelkedni kezdenek a hegyoldalban. Sok apró és keskeny utca, némelyik olyan meredek, hogy igazi „lépcsős” utca borítja a hegyoldalt fel egészen a Mid-Levels, Hong Kong egyik legrégibb negyedéig, majd tovább fel a Viktória csúcsig.  1993 óta üzemel itt egy több mint 800 méter hosszú fedett mozgólépcső. Minden egyes megállója egy-egy érdekes és a többitől különböző izgalmas látnivaló. Ezen haladunk felfelé és érintjük is néhányukat. A Stanley Street, a Graham Street, a Gage Street, a Caine Road, a Staunton Road, a Lindhurst Terrace mind-mind izgalmas látvány.  Ráadásul remekül „szakosodtak”. Megtaláljuk itt az utcai piacokat egy csoportban, a régiségboltok hosszú sorát, a modern bevásárló utcát és még sok minden mást.

 

 

hongkong25Barangolásunk talán legérdekesebb állomása a  SoHo, Hong Kong egyik leghíresebb éjszakai szórakoztató utcája. Kora délután érünk oda, amikor még nem tombol a tömeg, de a sok remek és a világ minden konyháját kínáló étterem nyitva van.  Mire ideérünk, már biztos, hogy az közelgő éhhalál jeleit mutatja legtöbbünk. Ezét itt hosszabban megállunk, kiválasztunk egy jó kis éttermet és megebédelünk.

hongkong26Innen a mozgólépcső már meredeken emelkedik tovább. Talpunk tűrőképességétől és érdeklődési körünktől függően még megállunk pár érdekes megállónál. Végül a mozgólépcső felső végpontjához a Conduit Street-hez érünk. Ez már igazán a Mid-Levels szíve. A villanegyedé, amit a gazdag, nem angol kereskedők építettek maguknak. Őket már az elején kapásból kizárták a gyarmatosítók a Viktória csúcsról, mert oda nem angol legfeljebb szolgaként léphettek be.   Egy fantasztikus épületekből álló villanegyed alakult itt ki. A kilátás is párját ritkítja innen. A Mid-Levels-t bejárni maga is egy több napos program. Ezért ezt nem is erőltetjük, hanem...

Visszatérünk a szállodába, felvesszük a csomagokat és indulunk a repülőtérre. Érkezés Phuket nemzetközi repülőterére a késő esti órákban. Transzfer a szállodába.

 

 

Comments are closed.